Opvallende studie: wie precair tewerkgesteld is, scoort een stuk lager op het vlak van welzijn en gezondheid 😔 Dat besluit een recente studie aan de VUB. Precaire jobs zijn bovendien mee verantwoordelijk voor een ongelijke verdeling van gezondheids- en welzijnsrisico’s in de samenleving.
Vooral werknemers uit de bouw, dienstencheques, bewaking, schoonmaak en industrie (vb. de chemische) komen in de studie aan bod. Wat hebben de onderzoekers zoal vastgesteld?
👉 dat sociale factoren, zoals werk-privéconflicten of een laag gezinsinkomen, de relatie tussen kwetsbaarheid op de arbeidsmarkt en een lage score op het welbevinden nóg versterken.
👉 dat binnen de zogeheten meer precaire sectoren er grote verschillen zijn. Vooral de bouw, de bewaking en de schoonmaak – meer bepaald de dienstencheques – scoren relatief hoog op het vlak van precariteit en laag op het vlak van welzijn. Het zijn de sectoren die het meest geconfronteerd worden met lage lonen (die vaak ook resulteren in lage gezinsinkomens) en onregelmatige werkuren (die in veel gevallen bijdragen tot werk-privéconflict op gezinsniveau).
👉 dat fysieke letsels en blessures ook meer voorkomen in de bouw- en schoonmaaksector dan in andere sectoren.
👉 dat de sectoren die relatief minder hoog scoren op precair werk, er ook bepaalde pijnpunten zijn. Zo blijkt dat werknemers in de industrie het bijvoorbeeld moeilijker hebben om de (sociale) rechten die ze hebben daadwerkelijk af te dwingen.
👉 dat – in vergelijking met het gemiddelde van alle Belgische werknemers – vooral werknemers uit de schoonmaak, de bouwsector en de bewakingssector bijzonder slecht scoren op een aantal andere arbeidskenmerken, zoals een gebrek aan autonomie of taakvariatie, tijdsdruk tijdens het uitvoeren van het werk en zware fysieke werkomstandigheden.
👉 dat er een duidelijk verband is tussen deze arbeidsomstandigheden en precaire werk: kwetsbare werknemers worden vaker blootgesteld aan dat soort arbeidsomstandigheden doordat zij structureel minder inspraak en keuze hebben in het bepalen van hun werkomstandigheden.
Jullie hebben recht op een loonsverhoging die naam waardig‼️ Een maximale loonmarge van 0,4% voor de komende 2 jaren is onaanvaardbaar. Jullie mogen niet in de kou blijven staan.
Meer op www.abvv.be/-/ipa-recht-op-fair-akkoord
De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) blijft zich zorgen maken over de ambities in sommige politieke kringen om de greep op publiek gefinancierde nieuwsmedia te vergroten.
Het beste vaccin om te vermijden dat de crisis te lang aansleept?Meer koopkracht. Daar heb jij recht op. 👏💪
Wij gaan aan tafel voor sociale vooruitgang voor alle werknemers in alle sectoren: meer loon, hogere minimumlonen en betere eindeloopbaanregelingen. www.abvv.be/-/ipa-koopkracht-beste-vaccin-coronacrisis
De aangekondigde hervorming van het kunstendecreet stuurt niet alleen aan op meer politieke controle maar ook op een kaalslag aan organisaties in 2023. Vlaanderen excelleert!?
Als reactie op de hervorming van het kunstendecreet die cultuurminister Jan Jambon wil doorvoeren, schreef journalist Wouter Hillaert voor het tijdschrift rekto:verso een genuanceerde analyse [1] van het gele cultuurbeleid. Conclusie? De decreetwijziging zet duidelijk de deur open om de culturele in
“Misschien is ooit op een N-VA-partijbestuur wel gezegd: ‘Choose your battles, Jan! Niet die subsidies, waar culturo’s altijd zo op overreageren. Niet de kruimels van de projectmiddelen. Ons gevecht is niet de zichtbare software. Ons gevecht is de hardware onder de waterlijn: de decretale onderbouw, de besturen, onze greep op de culturele instellingen, meer manoeuvreerruimte voor de uitvoerende macht. Daar komt geen hond ooit voor op straat. En ook op tv krijgen ze dat niet uitgelegd. Dáár moet onze focus liggen: op de lange termijn, in de diepte. Dáárvoor hebben we cultuur geclaimd. Voor de lange mars door de instellingen. Dáár moet je geduldig op doorbijten, Jan. Dat is het plan!’“. - Over het plan van Jan: we hebben tot mei de tijd om het voorontwerp van het nieuwe kunstendecreet op de korrel te nemen.
In de schaduw van corona dreigt een nog veel riskanter virus het kunstenveld aan te vreten: politieke inmenging. Kijk naar alle wijzigingen in het Kunstendecreet die de regering met Kerst goedkeurde.