We Own It

Meer en betere en publieke dienstverlening! Dat vereist een strijd die de ACOD als vakbond van de openbare diensten al jaren voluit voert.

In tijden van klimaatcrisis, sociale afbraak en vermarkting is het van cruciaal belang dat we de noodzakelijkheid van publiek bezit en beheer van onze economie terug op het agenda zetten.  Want alleen als we onze economie terug in publieke handen nemen en democratisch kunnen plannen, kunnen we een duurzame economie realiseren waarbij het algemeen belang voorop staat, niet de winst.

Vandaar onze campagne: We Own It!

Vakbonden halen doorgaans maar de media in conflictsituaties, als we in het defensief zitten, met betogingen en stakingen. Ook al zijn die succesvol, toch mist een breder publiek doorgaans de context van die sociale strijd. Ryanair, Deliveroo, Aviapartner, BPost, die acties maken deel uit van één tegenbeweging, tegen een neoliberale beleidscultuur, die wil besparen, vermarkten en privatiseren.

Voor onze vakbond – de algemene centrale van openbare diensten – gaat het daarbij niet alleen om het verdedigen van de rechten van de werknemers. Wij strijden voor meer en betere publieke dienstverlening en dus voor de democratische organisatie van onze samenleving. Wij betalen voor onze publieke diensten, wij hebben ze nodig, dus is het ook logisch dat we ze zelf kunnen beheren en bezitten. We Own It! Om die reden is het belangrijk dat we als overheidsvakbond proactief het debat over het eigendomsvraagstuk voeren.

Op 26 april 2018 organiseerden we hieromtrent een symposium in samenwerking met cultuurhuis Vooruit in Gent. Meer info vind je hier.

Wil je de lezing van onze uitgenodigde gasten herbekijken? Hier vind je alvast de opname van de lezingen van Cat Hobbs en Andrew Cumbers.

Volgend op het symposium We Own It! Organiseren ACOD Cultuur en Vooruit een debatreeks Building Coalitions. Tijdens het seizoen 2018-2019 plannen we alvast vier debatten over het belang van publieke media (14 november), openbaar vervoer (16 januari), energiebeheer (13 maart) en civiele actie (5 juni). Meer info vind je hier.

De inleidende tekst bij de debatavond over het belang van publieke sociale media op 14 november vind je hier, die over artistiek activisme op 5 juni vind je hier.

Tijdens de summit The Art of Organizing Hope in Gent (november 2018) bracht de 17-jarige studente, Marion de Schepper, een knappe heropvoering van de historische speech die Cat Hobbs (oprichtster van de burgerbeweging We Own It in het Verenigd Koninkrijk) gaf tijdens een meeting van Labour.