Missie

Welkom op de website van ACOD Cultuur: de socialistische vakbond voor kunstenaars, technici en cultuurwerkers uit de kunstenwereld, de media en het ruimere sociaal-culturele veld.

ACOD Cultuur strijdt voor een progressieve cultuur waarin solidariteit, diversiteit, duurzaamheid en democratie meer zijn dan woorden of dromen.

In het bijzonder hebben wij als cultuurvakbond de missie het sociale statuut van de cultuurwerkers te verdedigen. Wij zetten ons via onze gewestelijke, nationale en internationale werking al vele jaren in voor het verbeteren van de loon- en arbeidsvoorwaarden, de sociale zekerheid en de sociaaleconomische ondersteuning van werknemers zowel als freelancers en flexwerkers.

Solidariteit in arbeid, dat is ons doel

Via onze aanwezigheid in de paritaire comités nemen we deel aan het sociale sectoriële overleg en via onze delegaties in diverse organisaties ijveren we voor de opbouw van een rechtvaardige en solidaire organisatie van het culturele werkveld, mee met zijn tijd. We voeren deze strijd ook via de media en het publieke debat, via campagnes, via de samenwerking met andere nationale en internationale belangenbehartigers, via de sociale inspectie, en indien nodig via de rechtbank.

Bemiddeling, bewustmaking, mobilisatie en actie, dat is ons werk

Werk je in de kunstwereld, het sociaal-cultureel werk of de media, dan ben je hier aan het juiste adres. Zowel bedienden, arbeiders, flexwerkers of werkzoekenden kunnen bij ACOD Cultuur terecht.

Samen zijn we sterk

Op deze website vind je informatie over onze organisatie en de werking van de sector cultuur en de deelsectoren (beeldende kunsten, podiumkunsten en muziek, sociaal-cultureel werk, de audiovisuele sector, film en VRT). Via onze nieuwsbrief en ons sociale mediakanaal Cultuurkameraad houden wij je graag op de hoogte over de nieuwe cultuurpolitieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Een vakbond is in essentie een beweging van burgers met het oog op een structurele organisatie van de solidariteit, van onderuit. Wil je meewerken of heb je tips? Graag een seintje.