ACOD zet geëngageerde kunst in de vitrine
Vensterproject in het Fontainasgebouw: kunst die de menselijke conditie wil versterken, focust onvermijdelijk ook op thema’s als gelijk loon voor gelijk werk, werkbaar werk, of bijvoorbeeld een aanklacht op kinderarbeid. Kunst die, zoals de vakbonden, deze strijd ter harte neemt, zetten we als ACOD dan ook graag eens in de kijker.
‘Kunst veredelt’, luidt het opschrift boven het podium in de theaterzaal van de Vooruit in Gent. Een vakbondshuis van oorsprong. ‘Kunst kan ons bewustzijn over de samenleving en onze individuele condition humaine versterken’, zo opent ook Peter De Caluwe, intendant van De Munt in Brussel, zijn nieuwe seizoenbrochure voor volgend jaar. ‘We dienen opnieuw te evolueren naar een beschaving gebaseerd op collectieve waarden zoals solidariteit en georganiseerd volgens een duurzame langetermijnvisie’, roept De Caluwe ons op.
Daar kunnen we het alleen maar eens mee zijn want ook vakbonden blijven strijden voor een sociale en duurzame toekomst. De Munt is overigens een rolmodel in sociaal overleg: de personeelsdirecteur Eddy Ballaux, zelf vakbondsecretaris in een vorig leven, zet zich al jaren in om tot een professionele en rechtvaardige werkvloer te komen. Ook in dit huis is de vakbond dus thuis, zeg maar. Een cultuurhuis met geschiedenis trouwens: na een opvoering van de opera De Stomme van Portici in augustus 1830 brak er een volksopstand uit die de Belgische revolutie op gang trok.
Sociale strijd en kunst zijn natuurlijk een goed huwelijk. Kunst die de menselijke conditie wil versterken, focust onvermijdelijk ook op thema’s als gelijk loon voor gelijk werk, werkbaar werk, of bijvoorbeeld een aanklacht op kinderarbeid. Vakbonden strijden daar vandaag voor zoals zij dat in het verleden altijd hebben gedaan. En met succes: alle progressieve overwinningen van de vorige eeuw (zoals het betaald weekend, pensioen of de afschaf van kinderarbeid) zijn te danken aan de strijd van de arbeidersbeweging. Kunst die, zoals de vakbonden, deze strijd ter harte neemt, zetten we als ACOD dan ook graag eens in de vitrine.
Letterlijk dan: de volgende maanden kan u in ramen van ons gebouw aan het Fontainasplein een artistiek project Posters for Tomorrow bewonderen. Deze ngo deed een oproep aan vormgevers en kunstenaars over heel de wereld om affiches te maken die strijden voor gendergelijkheid op de werkvloer en voor het recht op rechtvaardig werk. Ze selecteerden een 100tal inzendingen en bieden die als tentoonstelling aan. ACOD Cultuur nam het initiatief om deze ngo te steunen en hun project in de Brusselse straten aan de man en de vrouw te brengen. Kom het eens ontdekken!
Meer informatie: poster for tomorrow