Opnieuw stijging interimarbeid bij VRT
Secretaris Wies Descheemaeker ACOD-VRT) signaleert in een interview op Apache: “Naar aanleiding van de besparingsmaatregelen vorig jaar werden mensen van wie het tijdelijk contract afliep op interimarbeid gezet.”
Hierbij het interview:
Opnieuw stijging interimarbeid bij VRT
Vorig jaar maakte de VRT opnieuw meer gebruik van uitzendkrachten. De vakbond ziet er een manier in om het personeelsbudget op te poetsen, zodat het onder de door de Vlaamse regering opgelegde grens blijft. “Mensen van wie het tijdelijk contract afliep werden op interimarbeid gezet”, zegt Wies Descheemaeker (ACOD). VRT bevestigt de stijging in 2016, maar ontkent een strategie waarbij tijdelijke contracten zouden omgezet worden in interimcontracten. “De stijging lag aan het drukke jaar”, klinkt het bij de openbare omroep.
In 2013 berichtte Apache dat de VRT oneigenlijk gebruik maakte van uitzendarbeid. In 2012 kregen 800 mensen een interimcontract. Volgens een schatting van de vakbond werden dat jaar 70 à 80 structurele jobs ingevuld door interim-contracten.
De openbare omroep beloofde toen de misbruiken aan te pakken. “Er zijn ons enkele gevallen gesignaleerd van mensen die begonnen zijn als tijdelijke medewerkers maar die ondertussen eigenlijk in vast dienstverband zitten. Zij hebben de maximumtijd overschreden. Die gevallen gaan we oplijsten, en als blijkt dat ze nog steeds een interimcontract hebben, zullen wij maatregelen treffen. Dat kan niet de bedoeling zijn”, zei toenmalig woordvoerder van de VRT Stijn Ombelets aan Apache.
Dat gebeurde ook. “Het aantal dagen interimarbeid per jaar werd vanaf 2013 serieus teruggedrongen”, bevestigt Wies Descheemaeker, secretaris van ACOD-VRT. De vakbonden heronderhandelden met de VRT het akkoord in verband met uitzendarbeid. “Het toezicht hierop is verbeterd, al is het nog niet op het niveau zoals het in de wetgeving voorzien is bij privébedrijven.”
Stijging in 2016
Maar in de loop van vorig jaar steeg het gebruik van uitzendkrachten opnieuw bij de VRT. Dat blijkt uit cijfers die ACOD verzamelde. In december werden 3.391 werkdagen gepresenteerd door uitzendkrachten. In het begin van dat jaar ging het om minder dan de helft, in december 2015 waren het er 2.397.
Citaat: Wies Descheemaeker (ACOD) “Opnieuw wordt er massaal en meer dan ooit op uitzendarbeid gesteund”
Uitgedrukt in het aantal voltijds equivalenten, waren in december vorig jaar bij de VRT 170 uitzendkrachten per dag aan de slag. “Opnieuw wordt er massaal en meer dan ooit op uitzendarbeid gesteund”, concludeert Descheemaeker.
Citaat: Wies Descheemaeker (ACOD-VRT) “Naar aanleiding van de besparingsmaatregelen vorig jaar werden mensen van wie het tijdelijk contract afliep op interimarbeid gezet.”
Sinds begin 2016 is de nieuwe beheersovereenkomst die de Vlaamse regering afsloot met de VRT van kracht. Daarin werd het aandeel van de personeelskosten tegenover de totale ontvangsten begrensd op 43,25 procent. Descheemaeker ziet daarin de verklaring voor het toenemend aantal uitzendkrachten bij de VRT.
“Naar aanleiding van de besparingsmaatregelen vorig jaar zijn mensen van wie het tijdelijk contract afliep op interimarbeid gezet. Dat valt niet onder het personeelsbudget”, zegt Descheemaeker. “Het is een ‘excelmatige’ oplossing. Je komt gewoon in een andere kolom terecht. Het personeelsbudget wordt opgepoetst zodat we onder de grens blijven van wat door de regering opgelegd werd.”
Pieken opvangen
VRT bevestigt de stijging in 2016, maar ontkent dat daarbij tijdelijke contracten omgezet werden in interimcontracten. “Sinds 2013 hebben we er bij de VRT werk van gemaakt om het budget voor interim-krachten te laten dalen. We zaten in 2016 onder het cijfer van 2013 maar er was inderdaad een stijging”, reageert Sofie Reviers, operationeel manager bij de HR-afdeling van de openbare omroep.
De stijging lag volgens VRT aan het drukke jaar waarin veel pieken moesten opgevangen worden zoals de sportzomer en enkele grote projecten zoals de omschakeling naar HD bij de technologische afdeling. “Het was een jaar met uitzonderlijk veel nieuwsfeiten en aan het einde van het jaar was er met Music for life nog een groot project”, aldus Reviers.