15 mei: het grote cultuur- en mediadebat
“De overbodigheid van cultuur” met die titel schreef Karel Pletinck zijn verontwaardiging (3/5 dS) uit: de afwezigheid van cultuur op het politieke agenda beschouwt hij als een symptoom. “Waar zijn de politici van links, die zowel de geest, het vrije denken, als de kunst, het vrije vormen, een fundamentele plaats in onze cultuur willen en kunnen geven? Is ook hier de vrees gerechtvaardigd dat binnenkort een nieuwe rechtse macht opstaat die dit door links verloochende levenselement van onze samenleving opnieuw met vuur verdedigt en het tezelfdertijd verdraait door het in een identitaire, op uitsluiting berustende logica in te schrijven?” – Het zijn heel belangrijke vragen die we als uitgangspunt nemen voor ons cultuurdebat. Conservatief rechts rukt op en wil onze cultuurhuizen en openbare media in haar ideologische greep krijgen. Wat gaan we daartegen doen? Wij willen geen staatsomroep, politieke sturing of censuur. We willen evenmin fascisten op de buis. Hoe houden we de verdere uitverkoop en vermarkting van kunst en cultuur tegen? Gaan we het kunstenaarsstatuut verder afknijpen en de cultuurwerkers nog meer als concurrerende ondernemers de mark op jagen? Stoppen de besparingen en komt er eindelijk meer democratische steun? Hoe gaan we seksisme en racisme aanpakken en onze instituten dekoloniseren?
Mee discussiëren? Welkom! Inschrijven kan via acod@vrt.be.
Voormiddag – Twee sessies: antiseksisme en antiracisme. Als progressieve vakbond is het onze taak om discriminatie te bestrijden. ACOD Cultuur neemt mee het voortouw in de #metoo-strijd tegen seksisme in de media- en kunstwereld. Hoever staan we vandaag en wat kan iedereen van ons daar nog voor doen? Sessie 2: inzake racismebestrijding moet er nog heel veel gebeuren. Met de opkomst van extreem rechts wordt het er ook niet beter op. Welke syndicale opdracht ligt er hier voor ons weggelegd? Wat kunnen we daar samen aan doen?
Namiddag- tijd voor een groot politiek cultuur- en mediadebat! We nodigen experts van de drie progressieve partijen (Groen, Sp.a en PVDA) uit om enkele dagen voor de verkiezingen hun cultuurpolitieke plannen met ons te delen en onze bezorgdheden te aanhoren.
Het kunstenaarscollectief State of the arts is ook van de partij. In hun Fair Arts Almanac benadrukten ze de nood aan rechtvaardige vergoedingen, meer duurzaamheid, meer gendergelijkheid, meer inspraak en transparantie enzovoort. Samen met ACOD leggen ze hun vragen en voorstellen voor: wat worden de cultuurpolitieke uitdagingen na 26 mei?