Het VIA3-akkoord: op weg naar een betere omkadering van alle cultuurwerkers
Vorige vrijdag werd het derde Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Podiumkunsten (PC 304), ook bekend als het VIA3-akkoord, afgesloten tussen en goedgekeurd door de Vlaamse Regering, de Vlaamse werkgeversorganisatie oKo en de werknemersorganisaties uit de podiumkunstensector ABVV-ACOD Cultuur, ACV Puls en ACLVB.
Kunst van de consensus
Een akkoord is de kunst van het maken van een consensus. Het overleg over VIA Kunsten startte laat en in mineur, maar nadien kwam er een groepssprint om alsnog tot een sterk resultaat te komen met cruciale verbeteringen voor alle cultuurwerkers, in het bijzonder met een inhaalbeweging voor de flexwerkers.
Het kabinet stelde de opstart van dit overleg aanvankelijk uit om eerst al een aantal zaken te kunnen afkloppen in de ruimere VIA6-onderhandelingen. Dat verkleinde onze onderhandelingsgewicht voor het afzonderlijk overleg die we voor de kunsten binnen dit bredere kader moesten voeren. Die afzonderlijke onderhandelingen zijn nodig om in maatwerk te kunnen voorzien en vooral omdat we hier met een inhaalbeweging bezig zijn. Toen de onderhandelingen uiteindelijk op gang kwamen, bleek dat het voorziene budget veel te laag berekend was.
Maar we hebben als sociale partners het kabinet toch kunnen overtuigen om tot meer middelen en een constructieve oplossing te komen. Als het goed is, zeggen we het ook: dit heeft de cultuursector mede te danken aan de expertise en inzet van kabinetsmedewerker Bart De Vos.
Budget verhoogt van 4 naar 6 miljoen jaarlijks
Deze overeenkomst van 5 jaar (looptijd: 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025) heeft als doel de tewerkstelling in de podiumkunstensector op een duurzame manier te versterken en te ondersteunen.
Het gaat om een bijkomend budget van 1.966.992,33 euro per jaar, waarvan 1.393.292,33 euro voor koopkrachtmaatregelen en 573.700 euro voor kwaliteitsmaatregelen. Het totaalbudget voor VIA-maatregelen voor de kunstensector groeit hierdoor aan tot 6.017.601,33 euro per jaar.
Deze afspraken kwamen tot stand met bijzondere aandacht voor flexwerkers en werknemers met korte contracten die actief zijn in de podiumkunsten, meer bepaald in de organisaties die door de Vlaamse overheid worden gesubsidieerd.
Mijlpaal in ondersteuning en omkadering
Het VIA3-akkoord betekent een mijlpaal voor de sector en wel hierom:
- De koopkracht stijgt via een aanzienlijke verhoging van de eindejaarspremies
- De Vlaamse Regering en de sociale partners engageren zich voor duurzame tewerkstelling van flexwerkers met een bundel maatregelen
- Organisaties en medewerkers krijgen ondersteuning bij de digitale transformatie op het podium en achter de schermen
- Er is bijzondere aandacht voor mentaal welzijn en veiligheid op de werkvloer
- De loopbaanbegeleiding en het sectorspecifieke opleidingsaanbod, onder meer voor preventieadviseurs en vertrouwenspersonen, worden verder uitgebouwd. Daarbij ligt de focus op digitale leervormen.
De uitvoering is in handen van het Sociaal Fonds Podiumkunsten in nauwe samenwerking met de drie betrokken partijen. (www.podiumkunsten.be)
Het volledige akkoord lees je hier.
Ons pamflet vind je hier.